torstai 8. tammikuuta 2015

Pariisin isku oli sananvapautta vastaan

Hyökkäys Charlie Hebdo lehden toimitukseen oli hyökkäys länsimaista sananvapautta vastaan. Länsimaiseen elämään kuuluu vapaus. Länsimaissa olemme tottuneet mm seuraaviin vapauksiin: ajatuksen-, sanan- (ilmaisun-), uskonnon-, kokoontumis- ja elinkeinovapaus.

Hyökkäys ja lehden henkilöstön murhaaminen ovat tuomittavia tekoja, eivätkä ole missään suhteessa siihen, mitä lehti oli julkaissut. Charlie Hebdo lehdessä ollutta satiiria olisi tullut vastustaa samoilla keinoilla: sanoilla ja kuvilla. Murhaaminen on väärin ja siitä seuraa länsimaisen laillisuusperiaatteen mukainen (oikeudenmukainen) rangaistus sen maan lakien mukaan, missä teko on tehty.

Meidän tulee jatkaa sanallisen ja kuvallisen ilmaisun käyttöä vapauksistamme käsin. Meidän ei tarvitse sortua samoihin ala-arvoisiin keinoihin kuin lehden henkilöstöä vastaan hyökänneet. Meidän on mahdollista osoittaa vapauksiemme voimaa ja erinomaisuutta suhteessa barbarismiin juuri siinä, ettemme lähde siviileinä sotajalalle. Omaa ja lähimmäisten elämää ja omaisuutta saa puolustaa, siitä ei tarvitse luopua. Antaa viranomaisten ja sotilaiden kantaa aseita, se kuuluu heidän virkaan. Mutta väkivaltainen hyökkäys ei ole paras keino tässä tilanteessa siviilien taholta. Ei pidä myöskään luopua vapauksistamme tämän murheen takia.

Eläköön vapaus. 'Aika on surra', sanoi Saarnaaja Raamatussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvoisa lukija. Mielipiteesi ja ajatuksesi ovat arvokkaita. Sanan vapaus, mielipiteen vapaus, elinkeinon vapaus.