keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Kreikka on taas keskusteluissa

Kreikan ongelmat lainojensa hoidossa ovat tulleet tiedotusvälineissä jälleen esiin 2014 lopussa. Vuonna 2010 keskustalaisen Matti Vanhasen hallituksessa oltiin tekemässä ensimmäistä 1,5 miljardin euron tukipakettia, jolla kokoomukselaisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan oli tarkoitus 'ottaa niskalenkki markkinavoimista'. Niinkuin markkinavoimilla on taipumusta toimia luonnonlain omaisesti, ei Kataisen tavoite toteutunut. Tällä hetkellä Kreikkaa on tuettu ja velkoja järjestelty neljä vuotta. Tuloksena on, että Kreikalla on tällä hetkellä enemmän velkaa kuin silloin kun tukipakettipolitiikka aloitettiin.

Vuonna 2011 hallitusta muodostettaessa Perussuomalaiset eivät menneet hallitukseen, koska puolue ei voinut tukea hallituksen tukipaketteja euron pelastamiseksi. Eduskuntapuolueista ainoastaan Perussuomalaiset on vastustanut euron pelastamista valtioiden tekemillä pelastuspaketeilla. Tämä politiikka on pitänyt, eikä siitä olla luopumassa seuraavallakaan vaalikaudella. On vain selvää, ettei Kreikan velkatasolla oleva maa voi selviytyä veloistaan euron jäsenenä. Omalla valuutallaan Kreikan valtion velkojen maksu voisi onnistua paremmin ja samalla Kreikan hallitus voisi huolehtia omista kansalaisistaan. Oman kansan puolustaminen on jokaisen maan hallituksen ja parlamentin tärkein tehtävä, eikä sitä pidä riskeerata kansainvälisten rahoituslaitosten takia.

Suomen valtio on ottanut kansainvälistä velkaa osallistuakseen näihin pelastuspaketteihin. Suomen osuus Kreikan pelastuspaketissa on noin 20 kertainen suhteessa maamme rahoituslaitosten riskeihin siellä. Saksan osuus on yksi-yhteen, joka tarkoittaa että Saksa rahoitti pelastuspaketteja sen verran kuin sen rahoituslaitoksilla oli riskisaatavia Kreikasta. Vaikka pelastuspaketit eivät ole Kreikkaa voineet auttaa, niin niiden takia otetut valtion lainat pitää maksaa takaisin. Suomen kannalta tässä talouskriisissä valtion velkaantumista olisi voinut mieluummin joko välttää tai sitten otetut lainat käyttää oman talouden kehittämiseen.

Kreikan ratkaisua tammikuun lopussa odotellessa kannattaa Suomen varautua myös grexit:iin, eli Kreikan siirtymiseen omaan valuuttaan. Mitä tekee maamme hallitus? Ei ilmeisesti nytkään mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvoisa lukija. Mielipiteesi ja ajatuksesi ovat arvokkaita. Sanan vapaus, mielipiteen vapaus, elinkeinon vapaus.